ANSPDCP solicita eliminarea registrului rezervarilor pentru terase

04 iun. 2020
Share

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a solicitat Ministerului Sanatatii, Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor eliminarea art. 4 alin (1) lit. l) din Norma privind stabilirea masurilor specifice de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitatile de preparare, servire si consum al produselor alimentare, bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile special amenajate in exteriorul cladirilor unitatilor de alimentatie publica, aprobata prin Ordinul nr. 966 din 29 mai 2020, respectiv Ordinul nr. 1009/2020 si Ordinul nr. 105/2020.
ANSPDCP arata ca:

  • Nu a fost consultata in contextul elaborarii dispozitiilor normative mai sus mentionate.
  • In cazul in care unitatile de alimentatie publica colecteaza si prelucreaza date cu caracter personal, intr-un sistem de evidenta, respectiva unitate are calitatea de operator si Regulamentul general privind protectia datelor cu caracter personal devine aplicabil.
  • Prelucrarea datelor cu caracter personal se poate face, ca regula, cu consimtamantul persoanei vizate si numai in mod exceptional, justificat si prevazut de lege, fara consimtamantul acesteia. Ori legea 55/2020 nu contine nicio prevedere cu privire la prelucrarea datelor personale.
  • Nici Hotararea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea starii de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 nu contine prevederi referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal.
  • Stabilirea prelucrarii de date cu caracter personal se poate face numai prin lege, nu si printr-un act administrativ.

In aceste conditii, ANSPDCP solicita eliminarea art. 4 alin. (1) lit. l) din Ordinul 966/2020 ce prevede urmatoarele: “Operatorii economici din sectorul alimentatiei publice, inainte de reluarea activitatilor de preparare, servire si consum al produselor alimentare, bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile special amenajate din exteriorul cladirilor unitatilor de alimentatie publica, au urmatoarele obligatii: (…) l) existenta unui registru de evidenta a rezervarilor clientilor, astfel incat, in cazul aparitiei unui caz de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 in randul clientilor unitatii de alimentatie, sa existe date concrete pe baza carora sa poata fi efectuata ancheta epidemiologica”.


Load More