CADRUL LEGAL AL INVESTITIILOR STRAINE IN ROMANIA
27 mai 2021
Conform legislatiei nationale in vigoare, investitorii care aleg Romania ca destinatie de implementare si dezvoltare a proiectelor proprii de investitii se bucura de aceleasi drepturi si sunt tinuti de aceleasi obligatii, ca si cetatenii romani.
Urmare a aderarii la Uniunea Europeana (1 ianuarie 2007), Romania beneficiaza de asistenta financiara din partea Uniunii acordata sub forma fondurilor nerabursabile.
Cadrul juridic general privind mãsurile de sprijin din partea Statului Roman acordate in vederea stimularii investitiilor a fost reglementat prin intermediul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 85/2008 privind stimularea investitiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, Actul normativ stabileste principiile care stau la baza stimularii investitiilor, domeniile in care pot fi realizate investitii, tipurile de facilitati care pot fi acordate, conditiile generale de eligibilitate ale investiilor si investitorilor, etc.
Facilitatile de care un investitor strain poate beneficia imbraca forma acordarii unor sume nerambursabile la achiziţionarea de active corporale şi necorporale, cea a acordarii de contribuţii financiare de la bugetul de stat pentru locurile de muncã nou-create, cea a acordarii de bonificaţii de dobândã la contractarea unor credite, precum şi alte forme prevãzute de legislaţia în vigoare. Guvernul Romaniei a adoptat pana in prezent numeroase acte normative reglementand scheme de ajutor de stat care au drept obiectiv stimularea cresterii economice prin acordarea de facilitati pentru realizarea de investitii.
Ajutoarele de stat pot fi accesate atat de intreprinderi mari, cat si de intreprinderi mici si mijlocii, inclusiv microinteprineri, in functie de tipul de investitie, domeniul in care aceasta se realizeaza si schema de ajutor de stat accesata.
Intreprinzatorii aleg modalitatea in care inteleg sa desfasoare activitatea in Romania fie printr-o investiţie directă, fie printr-o investiţie de portofoliu.
Prin investiţie directă se înţelege:
– participarea la constituirea sau la extinderea unei întreprinderi în oricare dintre formele juridice prevăzute de lege,
– dobândirea de acţiuni sau de părţi sociale ale unei societăţi comerciale, cu excepţia investiţiilor de portofoliu,
– înfiinţarea şi extinderea în România a unei sucursale de către o societate comercială străină, prin:
– aport financiar, în monedă naţională sau în valută convertibilă;
– aport în natură de bunuri imobile sau/şi bunuri mobile, corporale şi necorporale;
– participarea la creşterea activelor unei întreprinderi, prin orice mod legal de finanţare.
Investiţia de portofoliu semnifică dobândirea de valori mobiliare pe pieţele de capital organizate şi reglementate şi care nu permit participarea directă la administrarea societăţii comerciale. Constituie investiţie de portofoliu cumpărarea de titluri de stat, atât de pe piaţa primară, cât şi de pe piaţa secundară;
Investitorii străini au posibilitatea să înfiinţeze societăţi comerciale cu capital integral străin în România. Cu respectarea legii române, investitorii străini au posibilitatea de a înfiinţa în România filiale, precum şi sucursale, reprezentanţe sau alte sedii secundare.
Societatile comerciale reprezinta persoane juridice de drept noi, ele fiind supuse unor proceduri simplificate de infiintare. Infiintare unei societati comerciale se realizeaza prin hotararea membrilor fondatori, cu un capital social minim de aproximativ 1 leu, in cazul societatilor cu raspundere limitata si 25.000 Euro in cazul societatilor pe actiuni, cu parcurgerea unei proceduri rapide si suportarea unor costuri reduse la infiintare. Filialele, sucursalele si reprezentantele sunt organisme cu si fara persoanalitate juridica, ce depind din punct de vedere decizional si fiscal de societatea mama.
Precizări privind garanţiile şi facilităţile de care beneficiază investitorii în România
Investitorii au libera alegere a formelor juridice de efectuare a investiţiilor, cu respectarea prevederilor legale, dar şi a tipurilor de aport la capitalul societăţilor comerciale. Investitorii pot alege în mod liber tipul de activitate pe care o vor îndeplini în România, prin luarea în considerare a reglementărilor care stabilesc regimul de obţinere a autorizaţiilor şi a monopolului de stat valabil pentru anumite activităţi.
Persoanele fizice şi juridice care investesc în România beneficiază de tratament egal – just, echitabil şi nediscriminatoriu -, fără deosebire de naţionalitate, sediu de activitate sau domiciliu. Prin lege se prevede protecţia investiţiilor împotriva exproprierii, a naţionalizării sau a altor măsuri cu efecte similare, cu excepţia situţiei când acestea sunt necesare pentru cauză de utilitate publică, sunt nediscriminatorii, se efectuează în conformitate cu prevederile exprese ale legii şi cu plata unei despăgubiri prealabile, adecvate şi efective. Investitorii beneficiază de asistenţă privind parcurgerea formalităţilor administrative.
Persoanele nerezidente care investesc în România beneficiază de dreptul la conversia în valuta investiţiei a sumelor în lei ce le revin din investiţie, precum şi la transferul valutei în ţara de origine, potrivit reglementărilor privind regimul valutar. Legea prevede dreptul investitorilor de a alege instanţele judecătoreşti sau arbitrale competente pentru soluţionarea eventualelor litigii.
Orice investitor, persoană juridică rezidentă sau nerezidentă, poate dobândi orice drepturi reale asupra bunurilor mobile şi imobile. Cetatenii straini si persoanele juridice de drept strain pot achizitiona direct terenuri in Romania.
In privinta stimularii investitiilor, aceasta se realizeaza in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 85 din 24 iunie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare si se bazeaza pe urmatoarele principii:
tratament egal
transparenta
eficienta utilizarii facilitatilor
confidentialitate
eligibilitatea in functie de provenienta fondurilor de finantare
Facilitatile se acorda investitiilor realizate in urmatoarele domenii:
activitati de procesare agroindustriala;
domenii de vârf ale industriei prelucratoare;
productia si furnizarea de energie electrica si termica; productia de echipamente pentru cresterea eficientei energetice si a gradului de utilizare a resurselor regenerabile de energie; stimularea utilizarii resurselor regenerabile de energie pentru producerea de energie electrica si/sau termica;
protejarea si imbunatatirea calitatii mediului;
distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor;
informatica si comunicatii;
activitati de cercetare, dezvoltare si inovare sau dezvoltarea de noi produse;
activitati de servicii privind forta de munca.
Pentru acestea se pot acorda diferite tipuri de facilitati de natura ajutorului de stat:
acordarea de sume nerambursabile la achizitionarea de active corporale si necorporale;
acordarea de contributii financiare de la bugetul de stat pentru locurile de munca nou-create;
acordarea de bonificatii de dobânda la contractarea unor credite, precum si alte tipuri de facilitati prevazute de legislatia in vigoare.
Autoritatile responsabile initiaza acte normative si administrative, scheme de ajutor de stat si ajutoare individuale cu respectarea prevederilor comunitare si nationale in domeniul ajutorului de stat.
Exista 2 categorii de conditii de eligibilitate:
Conditii privind investitia
Conditii privind investitorul
Beneficiaza de facilitati investitiile si investitorii care indeplinesc urmatoarele conditii:
contribuie la realizarea a cel putin unuia dintre obiective
activitatile desfasurate se incadreaza in sectoarele stabilite
nu au datorii restante catre bugetele componente ale bugetului general consolidat
nu au solicitat Ministerului Economiei si Finantelor efectuarea platilor scadente pentru credite interne/externe contractate cu garantia statului, precum si catre fondul de risc
nu au fost imprumutati cu garantia statului
nu se afla in procedura de executare silita sau insolventa, dizolvare sau alte situatii reglementate de lege
nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau in cazul in care au fost emise, acestea au fost executate conform legii
Acordarea de facilitati este conditionata de obtinerea prealabila a acordului de principiu al autoritatii responsabile, anterior demararii investitiei.
Totodata, in cursul anului 2014, Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea 332 pentru implementarea Schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă
Sectoarele de activitate eligibile pentru a beneficia de ajutor de stat: Hotărârea se aplică ajutoarelor din toate sectoarele economice, cu excepția următoarelor ajutoare prevăzute la art. 1 alin. (3) din Regulament:
a) ajutoare acordate în sectorul pescuitului și al acvaculturii,
b) ajutoare acordate în sectorul producției agricole primare;
c) ajutoare acordate în sectorul prelucrării și comercializării produselor agricole,
Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat: Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2015-2028, în baza acordurilor pentru finanțare emise, în limita bugetului anual alocat schemei.
Bugetul schemei de ajutor de stat: Bugetul total maxim al schemei este de 2.700 milioane lei, respectiv echivalentul a 600 milioane euro,, cu posibilitatea suplimentării.
MOTIVE DE A INVESTI
Considerand Romania o posibila locatie pentru dezvoltarea afacerilor lor, investitorii straini analizeaza avantajele pentru atragerea investitiilor straine directe:
Avantaje oferite de piata si de pozitia geografica
Una dintre cele mai mari piete din Europa Centrala si de Est (locul 7 in UE, cu peste 21 milioane de locuitori)
Poarta de access la piata unica europeana (aproximativ 500 milioane consumatori)
Locatie atractiva – situata la intersectia dintre Uniunea Europeana, Balcani si CIS, Romania este traversata de trei importante coridoare pan-europene: coridorul nr. 4, care leaga Vestul de Estul Europei; coridorul nr. 9, care face legatura intre Nordul si Sudul continentului si coridorul nr. 7, care faciliteaza navigatia in interiorul Europei.
Avantaje datorate resurselor
Forta de munca inalt calificata, la preturi competitive (cunostinte solide in domeniul limbilor straine, technologiei, IT, inginerie, etc)
Resurse naturale bogate, incluzand ape de suprafata si subterane, terenuri agricole fertile, petrol si gaze naturale
Potential turistic semnificativ
Advantaje politice
Factor de stabilitate in regiune – stat membru NATO
Garantie a stabilitatii in Sud-Estul Europei
Stat membru UE
Avantaje rezultate din relatiile internationale
Acordurile bilaterale incheiate de Romania cu alte state privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor
Relatii diplomatice bilaterale cu 177 de state din cele 191 state membre ale ONU, la care se adauga Sfantul Scaun, Ordinul Suveran Militar de Malta si Autoritatea Nationala Palestiniana
Membru al Natiunilor Unite si al altor organizatii internationale: OSCE, Consiliul Europei, Organizatia Internationala a Francofoniei
Tratate de comert liber cu tarile UE, EFTA,CEFTA
Membru al Organizatiei Mondiale a Comertului (WTO) din Ianuarie 1995
Avantaje Economice
Scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea dezvoltarii de proiecte investiionale
Interes major din partea investitorilor straini – destinatie principala a fluxului ISD in regiune
Politica fiscala competitive (taxa corporativa de 16%)
Avantaje sociale
Acorduri intre Guvern si sindicatele reprezentative
Piata muncii si relatiile de munca legiferate prin Codul Muncii
Avantaje legislative
Prevederi legale similare cu cele din UE (implementarea Acquis-lui Communitar)
Politica fiscala reglementata prin Codul Fiscal
Alte avantaje
Infrastructura supusa unui proces continuu de modernizare (angajament la nivel guvernamental in vederea alinierii infrastructurii rutiere la nivelul standardelor UE)
Retele de telefonie mobila in sisteme GSM bine dezvoltate
Infrastructura industriala puternic dezvoltata, inclusiv industria petroliera si petrochimica
Prezenta bancilor internationale pe piata autohtona
Facilitati extinse de navigatie maritima si fluviala
Recunoastere internationala
Fitch a mențiunt calificativul de tara pentru Romania la BBB minus
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a menținut, în 2021, calificativul de tara pentru Romania cu o treapta, pana la BBB minus, clasa recomandata pentru investitii, oferind si perspectiva stabila. Fitch se aşteaptă ca economia României să crească în medie cu 5,8% în 2021-22. Astfel Romania se regaseste in categoria statelor recomandate pentru investitori, aceasta upgradare reprezentand un semnal pozitiv, important pentru mediul de afaceri international si pentru pietele financiare externe, unde increderea in Romania creste, mai ales in conditiile in care contextul economic european este dificil.
Conform Raportului de țară din 2020 al Comsiei Europen privind România, s-au înregistrat progrese substanțiale în ceea ce privește protejarea stabilității financiare și a solidității sectorului bancar.
După primul trimestru al anului 2021, valoarea proiectelor eoliene şi solare aflate în diferite stadii de autorizare în România se apropie de 5,7 miliarde de euro. (conform Ziarului Financiar)
Companiile romanesti domina topul „SEE TOP 100”, clasamentul anual al celor mai mari businessuri din Sud-Estul Europei (SEE) in functie de veniturile totale, publicat de SeeNews in parteneriat cu AT Kearney si Euromonitor International.
Romania pe locul trei in Europa si pe locul cinci in lume in functie de viteza broadband a conexiunilor la internet
Din punct de vedere fiscal, avantajele de care se bucura o societate comerciala constau in posibilitatea de a opta, in anumite conditii, intre calcularea unui impozit fiscal de 16% aplicat la venitul net sau 3% calculat la cifra de afaceri. Valoarea standard a TVA este de 19%. Salariul mediu brut de referință pentru anul 2021 este de 5.380 lei RON/luna (approx. 1100 Euro).