Tratamentul comercial si fiscal al cesiunii partilor sociale in SRL

08 iun. 2021
Share

Cesiunea părților sociale în cadrul unui societăți cu răspundere limitată (SRL) implică o serie de aspecte comerciale și fiscale.

Am tratat intr-un articol anterior, procedura cesiunii partilor sociale in cadrul unei societati cu raspundere limitata. Intre timp au intervenit câteva modificari referitoare la cesiune, unele cuprinse în Legea 31/1990, altele în codul fiscal.

DISPOZIȚII COMERCIALE

Astfel, prin noua formă a art. 202 din Legea 31/1990 se stabileste ca transmiterea catre alte persoane din afara societatii este permisa doar daca prin actul constitutiv nu se prevede diferit, cu aprobarea asociatilor ce reprezinta cel putin ¾ din capitalul social. Interventia legiuitorului a fost de sublinia caracterul supletiv al normei de drept, astfel prevăzându-se, in mod clar, că actul constitutiv poate deroga de la condiția de cvorum de trei pătrimi.

Totodată s-a abrogat procedura publicării în Monitorul Oficial a hotărârii adunării asociaților cu privire la cesiunea părților sociale, precum și normele privitoare la opoziția creditorilor.

În condițiile actuale, transmiterea dreptului de proprietate asupra părților sociale va opera de la momentul realizării acordului de voință, respectiv al cesiunii pentru părți și va deveni opozabil terților de la data publicării în Registrul Comerțului.

De asemenea, s-a abrogat prevederea care obliga la depunerea la Registrul comerțului a contractului de cesiune și a actului constitutiv actualizat.

DISPOZIȚII FISCALE

Cesiunea părților sociale se poate face la valoarea nominală sau la o valoare mai mare decât cea nominală. În cazul în care, cesiunea se face la o valoare mai mare decât cea nominală, asociatul cedent are obligația plății impozitului pe profitul realizat, conform art. 119 din Codul fiscal.

Câștigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului de investiții se determină de contribuabil ca diferență între câștigul net anual, calculat conform art. 96, și pierderile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operațiuni.

Declararea câștigului net se va face de către asociatul cedent pe baza declarației unice ce trebuie depusă până la  la data de 25 mai a anului următor înregistrării profitului. De asemenea, impozitul se achită tot până la acea dată. Impozitul anual datorat se stabilește de contribuabili în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru veniturile realizate în anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului net anual impozabil determinat potrivit prevederilor art. 119.

De asemenea, asociatul cedent poate datora si contribuția la casa asigurărilor sociale de sănătate (CASS), în condițiile art. 155 și 170 din codul fiscal. Baza de calcul în acest caz este limitată la 12 salarii minime brute pe economie. Cedentul nu datorează și plata CAS.

 


Load More