DREPTURI DE AUTOR IN CAZUL ARHITECTULUI

13 mart. 2022
Share

Întrebare: în cazul unei construcții, se poate copia proiectul de arhitectură/soluția tehnică a altui arhitect, fără să fie recunoscute drepturile de autor?

Cum se face proba contractului?

 

Cu privire la drepturile arhitectului asupra operei sale, art. 7 din Legea nr. 8/1996 prevede:

Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare și independent de valoarea și destinația lor, cum sunt: h) operele de arhitectură, inclusiv planșele, machetele și lucrările grafice ce formează proiectele de arhitectură.

În concluzie, rezultă că sunt protejate de dreptul de autor toate creațiile intelectuale originale ale arhitectului.

În cazul construcției edificate, realizarea acesteia, total sau parțial după alt proiect, se poate face doar cu acordul titularului dreptului de autor asupra proiectului (art. 85 legea 8/1996).

EXTRAS LEGE: (1) Studiile și proiectele de arhitectură și urbanism expuse în apropierea șantierului operei de arhitectură, precum și construcția realizată după acestea trebuie să poarte scris numele autorului, la loc vizibil, dacă prin contract nu s-a convenit altfel.

(2) Construirea unei opere de arhitectură, realizată total sau parțial după un alt proiect, nu poate fi făcută decât cu acordul titularului dreptului de autor asupra acelui proiect.

CE ESTE PROTEJAT DE DREPTURILE DE AUTOR?

 Studiile și proiectele de arhitectură sunt protejate de drepturile de autor și se referă la o serie de documente de creație: machete, planșe, planuri, fișe, lucrările grafice etc.

DREPTURILE ARHITECTULUI

a. drept de proprietate asupra obiectului în care se materializează opera sa originală(a suportului material), ceea ce pentru opera de arhitectură ar fi documentele proiectului de arhitectură: planuri, planșe, fișe, machete, lucrări grafice etc.

b. drept de autor de natură patrimonială, care include decizia asupra modalității în care poate fi utilizată creația arhitecturală, inclusiv de a accepta utilizarea operei de către terți, iar utilizarea operei dă naștere la mai multe drepturi patrimoniale, între care, spre exemplu, cel de a reproduce opera.

c. drept de autor de natură nepatrimonială, care înseamnă drepturile morale aferente calității sale de autor, respectiv: (i) dreptul de a decide dacă, în ce mod și când va fi adusă opera la cunoștință publică; (ii) dreptul de a pretinde recunoașterea calității de autor al operei; (iii) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusă opera la cunoștința publică; (iv) dreptul de a pretinde respectarea integrității operei și de a se opune oricărei modificări, precum și oricărei atingeri aduse operei, dacă prejudiciază onoarea sau reputația sa; (v) dreptul de a retracta opera

Conform legii, drepturile patrimoniale pot fi transmise de către autor unei alte persoane, printr-un contract de cesiune (vânzare), obligatoriu întocmit în scris.

Cu privire la proba clauzelor din contractul de arhitectură, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat prin decizia nr. 738 din 13 martie 2018 (Buletinul jurisprudentei partea I, 2018)  în sensul că „existenţa şi conţinutul contractului de cesiune a drepturilor patrimoniale se poate dovedi numai prin forma scrisă a acestuia, în conţinutul legii neexistând nicio dispoziţie care să prevadă posibilitatea derogării de la aceste prevederi exprese, tocmai în considerarea conştientizării importanţei încheierii unui astfel de act pentru apărarea drepturilor autorului. Astfel, legea specială instituie încheierea contractului de cesiune numai în forma scrisă cerinţă ad probationem. Forma cerută ad probationem este obligatorie, iar sancţiunea constă în imposibilitatea dovedirii actului cu alt mijloc de probă.
Prin urmare, nu era admisibilă, potrivit legii, dovedirea încheierii contractului de cesiune a drepturilor de autor în vederea realizării unei opere derivate cinematografice cu martori”

În cazul în care în contractul asupra operei de arhitectură nu a fost întocmit în scris sau nu există clauze în legătură cu cesionarea drepturile de autor ale arhitectului, drepturile de autor asupra proiectului de arhitectură rămân ale arhitectului.


Load More