Ghidul impozitarii veniturilor din meditatii

03 mai 2022
Share

Ghidul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice a fost publicat pe catre ANAF la data de 29.04.2022.

Ghidul nu face altceva decat sa rezume obligatiile legale deja existente. Cu toate acestea, este un instrument util celor care doresc sa se informeze cat mai usor din sursa sigura, in detrimentul opiniilor, mai mult sau mai putin documentate, expuse pe unele site-uri sau grupuri de informare.

Sunt prezentati in mod clar pasii necesari pentru declararea veniturilor, de la inregistrarea la registrul comertului, depunerea declaratiilor fiscale, alegerea sistemului de stabilirea a veniturilor (real sau norma de venit), impozitare, calculare contributii, TVA pana la chestiuni legate de utilizarea caselor de marcat.

Din Ghid lipsesc sanctiunileaplicabile in cazul nedeclararii veniturilor in termenul legal, precum si modalitatile de estimare a veniturilor in cazul lipsei tinerii evidentilor contabile.

Astfel conform art. 107: Nedepunerea declarației de impunere dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanțelor fiscale prin decizie de impunere. Stabilirea din oficiu nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înștiințarea contribuabilului/plătitorului privind depășirea termenului legal de depunere a declarației de impunere. Aceste prevederi nu sunt aplicabile după începerea inspecției fiscale pentru obligațiile fiscale nedeclarate.

Stabilirea din oficiu a creanței fiscale se face prin estimarea bazei de impozitare.  Organul fiscal procedează la estimarea creanței fiscale ori de câte ori informațiile deținute de organul fiscal nu permit estimarea bazei de impozitare.

Stabili bazei de impozitare prin estimare se face in conditiile art. 106 astfel: “Organul fiscal stabilește baza de impozitare și creanța fiscală aferentă, prin estimarea rezonabilă a bazei de impozitare, folosind orice probă și mijloc de probă prevăzute de lege, ori de câte ori acesta nu poate determina situația fiscală corectă.”

Se poate proceda la stabilirea bazei prin estimare atunci cand

a)nu s-au depus declaratiile fiscale in termenul prevazut de lege (conform celor expuse mai sus)

b) nu se poate determina situația fiscală corectă și constată că evidențele contabile sau fiscale ori declarațiile fiscale sau documentele și informațiile prezentate în cursul controlului fiscal sunt incorecte, incomplete, precum și în situația în care acestea nu există ori nu sunt puse la dispoziția organelor fiscale.

În situațiile în care, se identifică acele elemente care sunt cele mai apropiate situației de fapt fiscale.

Despre dobânzi, penalități de întârziere și penalități de nedeclarare puteti citi mai multe aici.

 

Aceste informatii sunt expuse gratuit, cu scop de informare. Ele nu trebuie interpretate sau invocate ca fiind consiliere juridică sau pentru a crea o relație avocat-client. Cititorii nu trebuie să acționeze în funcție de aceste informații fără să solicite sfaturi de la profesioniști.


Load More