Durata medie a consultatiei in asistenta medicala primara

11 aug. 2020
Share

Prin Pachetul de servicii medicale în asistenţa medicală primară conform Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, in Romania, se ia in considerare pentru un timp mediu/consultatie/pacient de 15 minute.

Conform unui studiu publicat in 2017, la nivel mondial, durata unei consultatii medicale dureaza intre 48 secunde (Bangladesh) si 22 de minute (Suedia). Din cele 67 de state unde s-a efecutat studiul, in 15 dintre aceastea durata medie a unei consultatii este mai mica de 5 minute, 25 de tari, printre care si Romania, au o durata a consultatie medie intre 5 si 9,9 minute, in 24 de state durata consultatiei variaza intre 10 si 19,9 minute si doar in 3 state, durata este mai mare de 20 de minute (Suedia, SUA si Bulgaria). De mentionat ca in cazul Bulgariei, studiul consemneaza ca necunoscute atata metoda de verificare a duratei consultatiei cat si persoana care a efectuat masurarea, precum si numarul de consultatii verificate.

S-a observat ca in UK si SUA, unde exista date suficiente, durata consultatie a cunoscut un trend puternic ascendent din 1940.

In unele state precum Pakistan, Bangladesh si China, nu exista un sistem de programare, iar un medic de medicina primara preia peste 90 de de consultatii zilnic.

In Romania, in conformitate cu Contractul-cadru, consultaţia în caz de boală pentru afecţiuni acute, subacute şi acutizările unor afecţiuni cronice cuprinde:
1. anamneza, examenul clinic general;
2. unele manevre specifice pe care medicul le consideră necesare;
3. recomandare pentru investigaţii paraclinice în vederea stabilirii diagnosticului şi pentru monitorizare;
4. manevre de mică chirurgie, după caz;
5. stabilirea conduitei terapeutice şi/sau prescrierea tratamentului medical şi igieno-dietetic, precum şi instruirea asiguratului în legătură cu măsurile terapeutice şi profilactice;
6. bilet de trimitere pentru consultaţie la medicul de specialitate din ambulatoriu sau pentru internare în spital pentru cazurile care necesită aceasta sau care depăşesc competenţa medicului de familie;
7. recomandare pentru tratament de recuperare, medicină fizică și balneologie în ambulatoriu sau în sanatorii balneare, după caz;
8. recomandare pentru tratament de recuperare în sanatorii şi preventorii, după caz;
9. recomandare pentru dispozitive medicale de protezare stomii şi incontinenţă urinară, după caz;
10.recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu, după caz;

Se punte intrebarea daca un timp mediu de consultatie de 9,2 minute ar fi suficient.

In urma studiului, s-au putut constata variatii alte duratei medii a unei consultatii si bineinteles s-a exprimat temeri cu privire la faptul ca o buna parte a populatiei lumii beneficiaza doar de cateva minute cu medicul de medicina primara. Este foarte probabil ca o durata atat de scurta a consultatiei sa afecteze negativ atat pacientul cat si medicul.

S-a observat totodata ca durata consultatiei este in stransa legatura cu costurile asistentei medicale primare per cap de locuitor, internarea in spital a persoanelor cu afectiuni ambulatorii sensibile precum diabet, numarul de medici de medicina primara din sistem per locuitor, eficienta medicului si satisfactia acestuia.

In urma analizei, a reiesit ca o durata scurta a consultatiei creeaza un impact negativ asupra medicului, determinand asupra acestuia o stare de epuizare psihica, fundamentata si pe lipsa de satisfactie profesionala. Au existat indicii clare ca medicii se simt mai putin productivi si mai putin competenti sa gestioneze cazurile complexe ale pacientilor cu multiple comorbiditati in acele situatii in care timpul mediu de consultatie este foarte scurt.

Multe dintre studiile incluse in aceasta cercetare au aratat ca o durata scurta a consultatiei este responsabila cu supraconsumul de medicamente, abuzul de antibiotice si o comunicare precara medic-pacient.

Desi exista o asteptare ca statele cu un nivel crescut de trai sa aiba o durata mai mare a consultatiei, in realitate durata este una scazuta. Asocierea intre durata consultatiei si costul mediu din sistemul sanitar per locuitor arata totusi ca o durata scazuta a unei consultatii este un indicator clar de saracie, chiar si in tarile industrializate.

Lipsa unei relatii semnificative din punct de vedere statistic intre durata unei consultatii si rata de consultatii per pacient per an sugereaza ca daca durata creste, nu scade neaparat si numarul de vizite anuale. Pe de alta parte, numarul de medici de medicina primara mare din sistem influenteaza durata medie a consultatiilor.

Studiul conclude este obiectivul de avut in vedere nu este acela de a solicita o durata mai mare de timp pentru consultatie, ci ca eforturile sa fie concentrate pe elementele care pot determina de la sine o crestere a duratei consultatiei. Iar angajarea unui numar mai mare de medici in sistem ar fi unul dintre pasii necesari pentru a mari durata medie a unei consultatii si ar putea ajuta sistemul medical in vederea atingerii acestuia obiectiv.

 

Mentiune: in Romania timpul mediu de consultatie era de 9.2 minute, conform unei evaluari facuta prin evaluarea video a 405 consultatii in anul 2009.

(Studiu: Irving G, Neves AL, Dambha-Miller H, et al. International variations in primary care physician consultation time: a systematic review of 67 countries. BMJ Open 2017;7:e017902. doi:10.1136/ bmjopen-2017-017902)

Aceste informatii din domeniul sanatatii si stiintelor medicale sunt expuse gratuit, cu scop educativ, din dorinta de a contribui la dezvoltarea unor practici medicale sigure si conforme din punct de vedere legal. 


Load More