Declaratia privind beneficiarii reali din nou obligatorie

11 mai 2021
Share

Din 30 aprilie 2021, a redevenit obligatorie depunerea declaratiei privind beneficiarii reali pentru firme.

CINE TREBUIE SA DEPUNA DECLARATIA?
Conform legii, toate persoanele juridice supuse obligatiei inregistrarii in registrul comertului sunt obligate sa depuna declaratia privind beneficiarii reali.
Exceptia de la regula o reprezinta: regiile autonome, companiile si societatile nationale sau cele cu capital de stat.

CE CUPRINDE?
Declaratia cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum și modalitatile prin care se exercita controlul asupra persoanei juridice.
Datele de identificare ale beneficiarului real sunt: numele, prenumele, data nașterii, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, cetățenia, domiciliul sau reședința.
Un model orientativ pus la dispozitie de catre registrul comertului se poate consulta aiciDeclaratie privind beneficiarul real

CAND SE DEPUNE?
Declaratia se depune la Registrul Comertului in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale sau, daca intervine o modificare privind datele de identificare a beneficiarului real, in termen de 15 zile de la acea modificare.

CUM SE POATE DA DECLARATIA?
Declaratia se poate da :
– in fata unui reprezentant al Oficiului registrului comertului,
– in fata unui avocat sau notar public, avand data certa data.
Conform OUG 191/2020, pe perioada starii de alerta si pentru inca 90 de zile de la incetarea acesteia,  declarațiile privind beneficiarul real pot avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică și pot fi transmise la oficiul registrului comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poștă și curier.
Tot conform legii, obligația de declarata este considerata ca indeplinita si prin includerea, la inmatriculare, in actul constitutiv, a datelor de identificare a beneficiarilor reali si a modalităților în care se exercită controlul asupra persoanei juridice. Modificarile ulterioare privind beneficiarii reali nu obliga la o modificare a actului constitutiv.

SANCTIUNEA NEDEPUNERII
Amenda de la 5000 lei la 10.000 lei.
Dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale, reprezentantul persoanei juridice nu a depus declaratia privind datele de identificare ale beneficiarului real, la cererea Oficiului Național al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii.


Load More